Alles wat je moet weten over drukbehoud

Een stabiele druk is essentieel voor het goed functioneren van je verwarmings- of koelsysteem. Maar hoe zorg je ervoor dat de druk binnen veilige grenzen blijft? En welk type drukbehoud past het beste bij jouw installatie? Hier beantwoorden we de belangrijkste vragen.

Een stabiele druk in je installatie voorkomt storingen, verlengt de levensduur en houdt je installatie in topvorm

Waarom is drukbehoud belangrijk?

Drukschommelingen in een HVAC-systeem kunnen leiden tot luchtinsluiting, corrosie en schade aan belangrijke onderdelen. Dit vermindert de efficiëntie, verhoogt de onderhoudskosten en kan zelfs storingen veroorzaken. Met een goed drukbehoudsysteem voorkom je deze problemen en zorg je voor een betrouwbare werking van je installatie.

Hoe herken je een te lage of te hoge druk?

Een goed afgedichte verwarmingsinstallatie of koelinstallatie houdt z’n druk stabiel. Als je regelmatig moet bijvullen om de voor de installatie gewenste, minimale en maximale druk te houden, is dat een duidelijk signaal dat er ergens iets lekt – en dat hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Het kan gaan om een lekkende leiding, een defect expansievat of een veiligheidsventiel dat water loost.

Is de druk juist te hoog, dan kan de installatie gaan lekken via het overstortventiel, of je hoort gesis uit de leidingen. In beide gevallen is het belangrijk om actie te ondernemen. Een te hoge druk vergroot de kans op storingen én schade aan je systeem.

Hoe kies je het juiste drukbehoudsysteem?

Het type en de grootte van drukbehoudsysteem wordt onder andere bepaald op basis van:

  • De grootte en complexiteit van je systeem
  • Het systeemvolume
  • Het opgesteld vermogen
  • Temperaturen en heersende drukken

Kleinere systemen hebben vaak genoeg aan een expansievat met een vooraf ingestelde druk, terwijl grotere en complexere installaties beter functioneren met een expansieautomaat.

Drukbehoud is cruciaal in jouw installatie

Welke opties zijn er voor drukbehoud in jouw installatie?

(Passief) drukbehoud met expansievaten

Expansievaten zijn ontworpen om drukschommelingen op te vangen die ontstaan door temperatuurveranderingen in het systeemwater. Ze bestaan uit twee kamers, gescheiden door een membraan: één gevuld met systeemwater en de andere met gas onder een vooraf ingestelde druk. Bij verwarming zet het water uit en wordt het membraan samengedrukt, waardoor de druk binnen veilige grenzen blijft.

Onze SpiroExpand expansievaten zijn uitgerust met een zakmembraan, wat voorkomt dat het systeemwater in contact komt met de binnenwand van het vat en zo corrosie minimaliseert.

Ze zijn geschikt voor kleinere en eenvoudigere installaties waar drukveranderingen beperkt blijven.

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment expansievaten

(Actief) drukbehoud met expansieautomaten

Expansieautomaten regelen de systeemdruk actief en automatisch. Ze bewaken en regelen continu de druk en voorkomen drukschommelingen in het systeem komt. Voor grotere en complexere systemen met aanzienlijke drukverschillen zijn expansieautomaten een geschikte keuze.

Deze drukbehoudsystemen bewaken en regelen continu de systeemdruk en ontgassen het suppletiewater voordat het in het systeem wordt gebracht. Dit zorgt voor een stabiele druk en voorkomt luchtinsluiting en corrosie.

Onze SpiroExpand expansieautomaten bieden oplossingen voor verschillende systemen, van compacte modellen tot modulaire, veelzijdige automaten.

Bekijk hier ons assortiment expansieautomaten

Expansie-automaten zijn ideaal voor grotere installaties: optimaal drukbehoud, minimale ruimte, maximale kostenbesparing.

* Optimale ontgassing met een vacuümontgasser of microbellenontluchter

Rekening houdend met de VDI4708- en VDI2035-richtlijnen, adviseert Spirotech het gebruik van een aparte microbellenontluchter of vacuümontgasser om optimale ontgassing van verwarmings- en koelsystemen te garanderen.

Ons assortiment vacuümontgassers   Ons assortiment microbellenontluchters