Waarom moet u lucht verwijderen uit systeemwater?

In een verwarmings- en koelsysteem wordt warmte getransporteerd van en naar de verwarmings- of koelunit via het systeemwater. Ingesloten lucht zorgt er voor dat de doorstroming van het systeemwater belemmerd wordt waardoor de prestaties en efficiëntie van het systeem af zullen nemen.

Velen van u weten dat u na het vullen of het op druk brengen van uw verwarmingsinstallatie met leidingwater het systeem, meestal handmatig, moet ontluchten. Vaak moet u dit een paar maal herhalen om er voor te zorgen dat alle lucht uit het systeem is en weer op de juiste druk is. Maar, de druk in een systeem kan fluctueren door verschillen in de watertemperatuur. Dit zorgt er voor dat lucht via koppelingen, kleppen e.d. weer in het systeem komt. Daarnaast bevat het systeemwater zelf, afhankelijk van de druk en de temperatuur, ook lucht.

Lucht in een systeem is vaak verantwoordelijk voor problemen en dure reparaties

Bespaar nu tot 13% op uw gasverbruik!

Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat het voorkomen van lucht en vuil in uw verwarmingssysteem u een flinke besparing kan opleveren. Met het toepassen van een SpiroVent RV2 luchtafscheider en een SpiroTrap MB3 vuilafscheider in uw verwarmingssysteem kan dit een besparing van tot wel 13% op uw gasverbruik opleveren.

Wilt u weten hoe u niet alleen geld kunt besparen maar ook uw verwarmingssysteem optimaal kunt beschermen?

Wilt u ook besparen? Lees dan hier hoe!

Bespaar nu tot wel 13% op uw gasverbruik

Problemen door lucht in uw verwarmingssysteem

Lucht in de installatie is in veel gevallen de oorzaak van dure en onderhoud intensieve storingen. Ook veroorzaakt lucht veel lawaai in radiatoren (borrelen), warmtewisselaars, leidingen en pompen. Lucht bemoeilijkt daarnaast het inregelen van installaties en bevordert corrosie en dus de vorming van vuil en magnetiet (een magnetisch mineraal). Lucht in het systeem leidt niet alleen tot een duidelijke afname van de verwarmings- of koelcapaciteit, maar ook tot voortijdige slijtageverschijnselen aan belangrijke componenten van de installatie of, wat veel erger is, tot een volledige verstopping.

Dit leidt uiteindelijk tot de uitval van een compleet systeem met alle nare gevolgen van dien, waaronder ontevreden klanten en bewoners. Wanneer een systeem niet is uitgerust met luchtafscheiders zijn problemen op de korte of lange termijn onvermijdbaar.

Symptomen van luchtin uw verwarmingssysteem

De perfecte oplossing... in alle gevallen

Als u onmogelijk kunt voorspellen waar in een systeem lucht vrijkomt, hoe weet u dan waar je een luchtafscheider moet installeren? Dat is de belangrijkste reden om te kiezen voor een vacuümontgasser in plaats van een microbellenluchtafscheider. In zulke situaties kan het gebruik van een luchtafscheider op een later moment leiden tot luchtproblemen in uw systeem.

Dit zijn een paar voorbeelden van situaties waarin het onmogelijk is om gasophoping te voorspellen:

  • Grote, statische hoogten boven het heetste punt in het systeem
  • Vloerverwarming met slangen die niet helemaal horizontaal liggen
  • Lagetemperatuurverwarming met een lage aanvoertemperatuur
  • Warmtepompen met een lage warmteoverdrachtstemperatuur in de warmtewisselaar

Drie verschijningen van lucht in systeemwater

Zoals al eerder aangegeven bevat systeemwater altijd lucht. Deze komt voor in 3 verschillende verschijningsvormen:

Vrije lucht

Vrije lucht

Dit is lucht die opgesloten zit in het systeem, de zogeheten luchtzakken. Deze luchtzakken zorgen voor een slechter transport van warmte of koelte in het systeem.
Microbellen

Microbellen

Dit zijn kleine, met lucht gevulde, belletjes die nauwelijks zichtbaar zijn in het water.
Opgeloste gassen

Opgeloste gassen

Water bevat opgeloste, niet zichtbare gassen zoals stikstof, zuurstof en koolstofdioxide.

Wat is vacuümontgassing?

Een vacuümontgasser verlaagt de druk van systeemwater tot ver onder de atmosferische druk. Hierdoor komen de opgeloste gassen vrij.

Water absorbeert van nature heel gemakkelijk gassen, totdat het verzadigd raakt. Het verzadigingsniveau hangt af van de druk en de temperatuur. Bij een lage druk kan er minder gas worden geabsorbeerd. Bij vacuümontgassing wordt het systeemwater in kleine, ingestelde volumes behandeld. Het water wordt onder vacuümdruk gezet, zodat alle opgeloste gassen vrijkomen. Het is alsof je een fles frisdrank opent. Zodra je de dop losdraait, hoor en zie je het gas verschijnen.

De kleine hoeveelheden ontgast water worden terug de installatie in gepompt. Het systeemwater is nu 'hongerig' naar gas en lost in hoog tempo al het gas op dat het in de installatie tegenkomt. Het verzadigde water wordt teruggevoerd naar de ontgasser en opnieuw onder vacuümdruk gezet om het opgeloste gas uit het systeem te verwijderen. Zo wordt de hele installatie lucht- en gasvrij gehouden.

Vacuümontgassing maakt gebruik van de wet van Henry, de invloed van druk en temperatuur op het gas-absorberend vermogen van water, om het hele systeem lucht- / gasvrij te maken en te houden.

Lees meer over de wet van Henry

Onze oplossingen voor effectieve verwijdering van lucht

Maak kennis met ons nieuwe familielid, de SpiroVent Superior S250

The new SpiroVent Superior S250

Maak kennis met de unieke, efficiënte en krachtige SpiroVent Superior S250, de nieuwste aanwinst in ons assortiment vacuümontgassers.

De SpiroVent Superior S250 is ontworpen voor lichte commerciële toepassingen, dus voor systemen met kleinere volumes. Met deze nieuwste aanwinst in ons assortiment van ontgassers springen we in op de groeiende vraag van nieuwe systemen die bij lagere temperaturen werken.

Werkt perfect en klinkt perfect!


Iedereen mag het weten: onze nieuwste vacuümontgasser is stiller dan ooit. Het geheim zit hem in onze gepatenteerde Venturi Loop; bestaande uit een centrifugaalpomp in combinatie met een Venturi.

Maak kennis met de S250

De positie van een ontluchter of vacuümontgasser in uw installatie

Een ontluchter (SpiroTop) moet op het hoogste punt in een verwarmings- of koelinstallatie geplaatst worden om luchtzakken te voorkomen. Microbel ontluchters (SpiroVent) moeten bij voorkeur op het warmste punt in de systeem geplaatst worden. Bij een verwarming is dat het punt waar het systeemwater de ketel verlaat en bij een koeling waar het water het systeem in gaat.

Aangezien de SpiroVent Superior (vacuümontgasser) gebruik maakt van een vacuüm voor het verwijderen van opgeloste gassen is de positie minder belangrijk. Een vacuümontgasser wordt vooral toegepast in systemen:

  • met vele vertakkingen en lage doorstroomsnelheden
  • met lage temperaturen
  • wanneer een “inline” microbel ontluchter (SpiroVent) niet geplaatst kan worden
  • als niet duidelijk is op welk punt in de installatie het beste ontgast kan worden of wanneer dit punt een zeer lage doorstroomsnelheid heeft.