Spirotech verduurzaamt kantoor en hallen met hybride warmtepompinstallatie

Spirotech is een middelgroot Brabants familiebedrijf dat net als andere MKB-bedrijven voor de uitdaging stond om een kantoor met hallen uit de vorige eeuw te verduurzamen voor de toekomst. Deze uitdaging is ingevuld met een hybride warmtepompinstallatie die zowel een besparing op de energierekening als een reductie van de CO2-uitstoot oplevert. Hier vertelt technisch adviseur Berend de Bie van Spirotech waarom en hoe het hoofdkantoor is verduurzaamd.

Nieuwe productiehal voor Spirotech in Helmond

Duurzame transformatie

De komende jaren moet elk bedrijf transformeren naar een duurzamere toekomst, om te voldoen aan de klimaatdoelen en de verwachtingen van hun klanten en supply chain partners. Net als duizenden andere MKB-bedrijven in de Benelux is Spirotech gevestigd in een kantoor met aangrenzende hallen voor de productie en logistiek. Oftewel, een industrieel complex dat lastiger te verduurzamen is dan alleen een kantoor- of woongebouw.

“Door de succesvolle groei van het bedrijf zijn wij de afgelopen jaren meer hallen gaan gebruiken, waarvoor de bestaande installatie gefaseerd is uitgebreid”, vertelt de Bie. “Dat is als gevolg daarvan een cascadesysteem met meerdere CV-ketels geworden. Verder zijn er nog plannen om over enkele jaren aan de voorzijde extra kantoorruimte te realiseren”. Hoewel Spirotech zelf al decennialang een expert is op het gebied van de waterkwaliteit in gesloten HVAC-systemen, hebben ze de eigen duurzame transformatie laten adviseren en uitvoeren door een ervaren partner. “Wij hebben voor deze duurzame klimaatinstallatie een beroep gedaan op de aanwezige kennis en ervaring bij Van Hout adviseurs en installateurs.”

“Door de succesvolle groei van het bedrijf zijn wij de afgelopen jaren meer hallen gaan gebruiken, waarvoor de bestaande installatie gefaseerd is uitgebreid.”
vertelt Berend de Bie (Technisch adviseur bij Spirotech)

Hybride warmtepompinstallatie

Om de klimaatinstallatie van Spirotech’s hoofdkantoor en hallen op de toekomst voor te bereiden adviseerde Van Hout de aanwezige CV-installatie uit te breiden met een lucht/water warmtepomp. Warmtepompen hebben een energetisch rendement tussen de 400 tot 600%, in vergelijking met de 90 tot 100% van traditionele CV-installaties. Een lucht/water warmtepomp onttrekt via een buitenunit warmte aan de lucht, tot een temperatuur van zo’n -20°C en is zonder ingrijpende bouwkundige maatregelen te integreren met een bestaande CV-installatie.

“Wij hebben Van Hout hierbij betrokken omdat zij al veel ervaring hebben met het verduurzamen van industriecomplexen en onze producten vaak in hun projecten toepassen”, vervolgt de Bie. “Enkele voorbeelden daarvan zijn de gerenoveerde Philips-gebouwen op Strijp-T en het CO2-neutrale welnesscomplex Spa One in Oosterhout. Behalve zelf bij te dragen aan een duurzamere toekomst, gaan wij onze hybride klimaatinstallatie ook als voorbeeld gebruiken voor demo’s en trainingen.”

Installatieruimte bij Spirotech (Helmond)

“Behalve zelf bij te dragen aan een duurzamere toekomst, gaan wij onze hybride klimaatinstallatie ook als voorbeeld gebruiken voor demo’s en trainingen.”

Drukbehoud, ontluchten en vuil verwijderen

Om het rendement van de hybride klimaatinstallatie in het hoofdkantoor en de hallen van Spirotech te optimaliseren zijn drukbehoud en het verwijderen van lucht en vuil in het systeemwater onontbeerlijk. Een hybride installatie kan zowel bestaan uit oude gedeelten die met een hoge aanvoertemperatuur werken als nieuwe met een veel lagere aanvoertemperatuur. In beide situaties leiden drukverlies en de aanwezigheid van lucht en vuil in het systeemwater in de loop der jaren tot rendementsverliezen en als gevolg daarvan tot een onnodig hoog energieverbruik.

“Van Hout heeft bij het adviseren en ontwerpen van onze hybride klimaatinstallatie uiteraard al rekening gehouden met de nog geplande kantooruitbreiding en daarvoor benodigde verwarming en koeling”, zegt de Bie. “Voor het drukbehoud en automatisch ontluchten en vuil verwijderen zijn er meerdere SpiroExpand expansieautomaten, SpiroVent Superior S400 vacuümontgassers, SpiroTrap lucht- en vuilafscheiders en SpiroTop snelontluchters aan de installatie toegevoegd. Daarmee kunnen wij in onze eigen praktijksituatie de toegevoegde waarde en voordelen van al deze producten aan klanten en installateurs laten zien.”

“Spirotech levert al decennialang hoge kwaliteit oplossingen om het rendement en de economische levensduur van duurzame installaties te verbeteren.”
aldus Berend.

Rendement en levensduur verbeteren

Het verduurzamen van klimaatinstallaties in commerciële en industriële complexen vereist zowel meer kennis als praktijkervaring dan voor woningen. Welke (hybride) oplossing en type warmtepomp is het meest geschikt maar ook nog aanpasbaar als een bedrijf groeit of krimpt? Hoe is het rendement van de installatie te monitoren en te optimaliseren? Elk bedrijf heeft andere gebruiksruimten, eisen en al een bestaande klimaatinstallatie, waardoor voor de verduurzaming daarvan altijd maatwerk nodig is.

“Van Hout heeft als eerste stap onze bestaande installatie volledig in kaart gebracht met een speciale softwaretool en voor het monitoren van de prestaties tijdens de levensduur een integratie met ons gebouwbeheersysteem toegevoegd. In de toekomst worden klimaatinstallaties het hart van slimme gebouwen met een comfortabele werk- en woonomgeving. Spirotech levert al decennialang hoge kwaliteit oplossingen om het rendement en de economische levensduur van duurzame installaties te verbeteren. "Die worden in Helmond ontwikkeld en geproduceerd en zijn hier in de praktijk te zien.”

Spirovent luchtafscheider en SpiroTrap vuilafscheider toegepast in de installatie bij Spirotech in Helmond