Spirotech optimaliseert systeemwaterkwaliteit Geenergie-project Oirschot

In Oirschot is een vrijstaande woning uit de jaren vijftig verduurzaamd met een Energiekap en een geïntegreerde bodembron en warmtepomp. Bij dit project is de kwaliteit van het systeemwater van doorslaggevend belang om het beoogde energetisch rendement te realiseren. Om die kwaliteit te optimaliseren is de installatie uitgebreid met automatische lucht- en vuilafscheiders van Spirotech. 

Geenergie-project

Energieneutrale nieuwbouwwoningen realiseren is veel eenvoudiger en goedkoper dan bestaande woningen verduurzamen. In het centrum van Oirschot is een vrijstaande woning uit de jaren vijftig verduurzaamd met een Energiekap, bodembron, warmtepomp, spouwmuurisolatie en HR++ glas. Energiekap is een doorontwikkelde prefab-versie van het Energiedak-Plus concept van SolarTech uit Eindhoven.

“Wij leveren dakoplossingen bestaande uit een bovenlaag die zonnestroom opwekt en daaronder collectorplaten met leidingen waarin systeemwater wordt verwarmd”, zegt Alexander Schiebroek, directeur van SolarTech International. “Zo’n duurzaam dak is als primaire energiebron te gebruiken, waarbij onze Roofbooster regeltechniek de energietoevoer en -verdeling regelt. “In Oirschot hebben wij de eerste Energiekap op een schuin dak toegepast. De realisatie daarvan is via het OP Zuid ontwikkelfonds ondersteund als project ‘Geenergie’.”  

Geenenergieproject in Oirschot
“Rendementsverliezen ontstaan na verloop van tijd in elke verwarmings- en koelinstallatie, met als gevolgen een onnodig hoger energieverbruik en minder prettig leefcomfort.”
Alexander Schiebroek, directeur van SolarTech International
SpiroTrap vuilafscheider - SPiroVent (microbellen)ontluchter

Bestaande woningen verduurzamen

Het komende decennium moeten in Nederland nog zo’n 1,5 miljoen bestaande woningen worden verduurzaamd en van het gas af. Daarbij krijgen de installateurs van deze projecten te maken met verouderde metalen leidingen, waarin vervuild systeemwater circuleert. In de jaren vijftig woning in Oirschot zijn op de begane grond radiatoren vervangen door speciale laag-temperatuur luchtconvectoren en is het deel met de vloerverwarming meegenomen in de nieuwe verwarmings- en koeloplossing.

Verder is ook het al zeventig jaar oude leidingenstelsel hergebruikt, omdat de vervanging daarvan kostbaar is. “Bij verwarmen en koelen met een bodembron en warmtepomp blijven de temperatuurverschillen binnen de installatie veel kleiner dan bij gasgestookte cv-installaties”, vervolgt Schiebroek. “Als gevolg daarvan kunnen er sneller rendementsverliezen door lucht en vuil in het systeemwater ontstaan. Op advies van Spirotech voorkomen wij deze met automatische lucht- en vuilafscheiders.” 

Optimaliseren waterkwaliteit

“Rendementsverliezen ontstaan na verloop van tijd in elke verwarmings- en koelinstallatie, met als gevolg een hoger energieverbruik en minder prettig leefcomfort”, zegt Schiebroek. “Omdat Spirotech al meer dan zestig jaar gespecialiseerd is in het optimaliseren van de waterkwaliteit in woninginstallaties, hebben wij het installatieschema voor ons Geenergie-project in Oirschot al tijdens de voorbereidingsfase aan hen voorgelegd. Op basis daarvan adviseerden zij ons twee SpiroTrap MB3 vuilafscheiders, twee SpiroVent RV2 luchtafscheiders en twee SpiroTop AB050 vlotterontluchters aan de installatie toe te voegen".

“Behalve wij als leverancier van de Energiekap is ook warmtepomp leverancier NRGTEQ blij met Spirotech’s advies. De lucht- en vuilafscheiders verhogen namelijk het rendement en de betrouwbaarheid van onze gezamenlijke installatie en verlengen ook de levensduur ervan".

Alexander Schiebroek van SolarTech International