Indrukwekkende energiebesparing van 5 à 6%

Project: Universiteit van Wolverhampton | Plaats: Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk)

In 2011 besloot de universiteit van Wolverhampton enkele miljoenen ponden te investeren in een ultramoderne warmtekrachtinstallatie. Het doel was om de jaarlijkse energiekosten en de CO2 -uitstoot aanzienlijk terug te dringen en het energienetwerk van de universiteit toekomstbestendig te maken.

In twee belangrijke gebouwen functioneerde de verwarmingsinstallatie al enige tijd slecht. Hoewel het MC-gebouw een van de nieuwste gebouwen op de campus is, was de warmteoverdracht in het gebouw slecht en kwamen er in het hele systeem regelmatig storingen voor. “We ontdekten dat vervuiling de grote boosdoener was. De filters in de koel- en luchtbehandelingsunits waren bijna volledig dichtgeslibd, wat leidde tot een sterk verminderde flow,” zegt Stephen Cocks, Energy Manager bij de universiteit van Wolverhampton

“Er moest hoognodig worden geïnvesteerd in de verouderde ketelruimtes in het MA-gebouw. Er waren nieuwe ketels nodig en deze moesten goed samengaan met de oudere delen van de installatie die niet vervangen konden worden. De grootste uitdaging was om de hydraulische scheiding tussen de oude en de nieuwe ketels te waarborgen en de platenwarmtewisselaars te beschermen.”

“Sinds de ernstige vervuiling is verwijderd, hebben we in beide gebouwen geen problemen meer gehad met de stroomsnelheid, de warmteoverdracht of het dichtslibben van filters.”
Stephen Cocks
Universiteit van Wolverhampton’s Energy Manager

Uitstekende reputatie

“In 2012 hebben we een SpiroTrap vuilafscheider van Spirotech geïnstalleerd en een jaar later een SpiroVent Superior vacuümontgasser. De uitstekende reputatie van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk gaf hiervoor de doorslag, evenals een presentatie aan de vereniging van universiteitstechnici (AUE).”

Na installatie hebben de producten van Spirotech zich al snel bewezen: in enkele maanden tijd was alle vervuiling uit de installatie in het MC-gebouw verwijderd. Doordat er nu veel minder vervuiling ontstaat, die in slechts enkele minuten verwijderd kan worden, wordt er nog maar ééns in de maand algemeen onderhoud uitgevoerd. In gebouw MA is de installatie nu vrijwel geheel luchtvrij en ook de hoeveelheid vervuiling is flink verminderd.

6%

Jaarlijks 1000 ton minder CO2

Als direct gevolg van de plaatsing van lucht- en vuilafscheiders, expansieoplossingen en vacuümontgassers is een indrukwekkende energiebesparing van 5 à 6% gerealiseerd. De universiteit stoot nu per jaar 1000 ton minder CO2 uit.

“Energiebesparing en een hoger rendement waren onze
belangrijkste drijfveren achter de investeringen die we in de
afgelopen drie jaar hebben gedaan.”
Stephen Cocks
SpiroCombi - Universiteit van Wolverhampton Wolverhampton

Resultaten

  • Jaarlijks 1000 ton minder CO2 -uitstoot
  • Minder storingen in het gehele systeem
  • Onderhoud drastisch verminderd
  • Ketels worden beschermd tegen vuil
  • Geen slechte warmteoverdracht meer
  • Indrukwekkende energiebesparing

Toegepaste Spirotech producten